El debat sobre “la Unitat de l’esquerra a Tavernes Blanques” (Rafa Arnal)

rafa LlibreriaEl passat dea 28 de febrer publicàvem al Tavernes Post un article d’opinió meu sobre la possible i necessària unitat de l’esquerra local de cara a les properes eleccions municipals https://tavernespost.wordpress.com/2015/02/28/sobre-les-eleccions-municipals-a-tavernes-i-la-possible-unitat-de-lesquerra/, article que ha tingut diverses aportacions més al llarg dels dies i que ha originat un seguit d’opinions i comunicats tant al TP com un intens debat al facebook i d’altres espais comunicatius de la xarxa.

Que el debat ha originat un gran interés al nostre poble queda ben patent amb els registes de la IP del TP que feu el seu cim el diumenge 7 de febrer amb gairebé 300 registres que donen una xifra estimativa de 1000 lectors en un sol dia que van entrar en 5’93 pàgines de mitjana, es a dir que es van llegir tot el procés. Això denota fefaentment l’interés del procés.

Des de l’Associació Àgora venim parlant sobre la necessitat de organitzar un acte públic sobre aquest fet que tanta repercussió ha tingut entre els nostres ciutadans, el tema és qui organitza l’acte, on i com. Sobre açò mateix, i sobre Àgora, volguera fer unes reflexions.

1*: Àgora és una associació cívica i cultural —ho diuen els seus estatuts— per tant al seu sí s’obrin debats cívics que “donen idees” i propostes , sobre la vida cívica i cultural, del poble, inclús política, no debades aquesta influeix i condiciona la vida cívica i la convivència, altra cosa es qui i com s’han d’organitzar actes i debats de caire polític que poden donar una imatge distorsionada de les finalitats d’una associació com ara “Agora”(cívic i cultural), que siga quin siga el resultat de les eleccions i la composició del nou ajuntament, conservador o progressista, Àgora haurà de continuar la seua llavor cívica i cultural en pro del poble.

2* Aquest tipus de debats, normalment s’organitzen des dels mitjans (TVE, País, ABC, Público, SER, COPE, Levante, Provincias, La 6a…) o des de les seues fundacions. Es convida als representats adients al tema referit, sense exclussions —no sempre, però això denota la pluralitat o potser el sectarisme de cada mitjà— i són moderats per periodistes amb una certa neutralitat — ho aixina hauria d’ésser. A Tavernes hi ha un mitjà plural, obert i amb un seguiment constant que és el Tavernes Post, que al meu minso entendre hauria de fer la convocatòria i buscar un periodista local —els hi ha— que modere la taula. Això s’ha de consensuar perquè tothom se senta respectat.

Propose que ho faça el TP, pel que us deia d’Àgora, d’on ha eixit la idea, perquè no imagine que una falla poguera convocar l’acte, ni l’associació andalusa, ni la confraria de Sant Roc… doncs es dediquen a altres coses. Defensar l’horta i organitzar actes sobre l’afer és un acte cívic fàcil d’entendre, com defensar la cultura, la sanitat, l’ensenyament… Organitzar un debat polític… és política, i per tant s’hauria d’organitzar des dels partits… o des dels mitjans de comunicació.

Fer-ho tot en un muntó, no és un bon sistema per al conjunt, perquè al remat no saps si és polp o calamar, bacora o figa-flor… i endemés potser ben manipulable pels qui vol entrebancar o enterbolir el treball associatiu, cívic i cultural, que no combrega amb les les polítiques i estructures del “poder”.

3a. Si aquest debat és sobre la possible “Unitat de l’esquerra” cal convidar a tots els partits locals que “es reclamen de l’esquerra” sense exclusion, a que diguen la seua i les seues intencions, abans i després de les eleccions…. ningú té una “patent de cors” per dir qui és o no d’esquerra, ho pot pensar, personalment, i tindre el seu criteri i argumentació, però això no li dona cap raó superior, i si ja es parla d’excluir convidats, d’això sen diu Stalinisme… i d’això i de les seues terribles conseqüències, pense que ja n’hem tingut prou. Jo per lo menys. Si el tema és “personal” del caire de : si van estos nosaltres no anem… ahí ja no entre, amb això mateix ja estan qualificats.

4a. Caldria pensar en un debat posterior entre totes les candidatures locals, dreta i esquerra, per a que ens exposaren els seus programes i intencions, mai s’ha fet al poble un debat així i pense que seria molt alliçonador… Aneu pensant.

Rafa Arnal

Anuncis

3 comentaris

Filed under Uncategorized

3 responses to “El debat sobre “la Unitat de l’esquerra a Tavernes Blanques” (Rafa Arnal)

 1. Víctor

  Bé, Rafa. Per a mi, mantindre la separació d’espais de política, espais de cultura, etc… Me pareix absurd, i reforçar una idea de la dreta. “Haga como yo, no se meta en política” digué un patriarca del Règim (o el mateix Franco, que segons qui ho diga me canvia el protagonista), i m’ha sorprés que en la teua resposta t’agafes a eixe argument, que precisament -ja que parles del Carraixet i de les acusacions del PP- només els beneficia a d’ells en la seua guerra cultural a favor de la desmobilització ciutadana. Viure és prendre partit -ja que estem amb frases suades- i prendre partit és política.

 2. Benvolgut amic Víctor, no compartesc amb tu l’afirmació que “Àgora fa política”, afirmació que tampoc és cap novetat perquè a les editorials del Carraixet local, també ens han acusat veladament diverses vegades d’això mateix. La política es fa, o s’hauria de fer des de els partits polítics, que per això estan. Àgora, als seus estatuts es defineix com una associació cívica i cultural, oberta i plural, altra cosa és que els seus socis, tinguen personalment el seu ideari polític i amb consciencia actuen, però això afecta subjectivament a cadascú i no al conjunt de l’associació. O aixina hauria d’ésser.

  En política, com en tantes coses, els gestos són ben importants… allò tan tòpic de que la dona del César endemés de ser honrada ha de semblar-ho. Que les coses, els actes que fa Àgora, tinguen una “lectura política interessada” també és un fet subjectiu, jo estic en Àgora perquè pense que ha dinamitzat la vida cívica i cultural del poble i si algú interpreta que amb això faig política… potser és la seua lectura i la respecte: cultura, civisme, ecologisme, política… no són termes antagònics i cadascú pot interpretar-ho al seu criteri.

  Estic d’acord amb tu amb allò que “Àgora és tant neutral, com ho pot ser el Tavernes Post” i per allò dels gestos que et deia abans, pense que és més elegant i apropiat organitzar el possible debat des del Tavernes Post (Periòdic d’informació independent i debat lliure de l’Àgora (15 M) de Tavernes Blanques), —resa la seua taca—, i des d’on s’ha iniciat i estem portant el debat, que des d’Àgora (associació cívica i cultural), al tractar-se d’un debat estrictament polític… però això és el que jo opine i a Àgora poden haver-hi tantes opinions com socis, i totes elles igual de respectables.

  Rafa Arnal

 3. Víctor

  Rafa, Àgora fa política. Com ho fa la confraria de Sant Roc, l’Ajuntament, o Lladró, com faig jo, o la senyora de 64 anys que diu “yo no me meto en cosas de politica”. En este sentit, Àgora és tant neutral, com ho pot ser el Tavernes Post, i per tant legítima per a organitzar i moderar un suposat debat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s