NO DEIXARAN ESTACA EN PARET

Si els valencians no despertem d’aquest somordo que ja dura massa temps, ens van a caure per tots els costats, i la nostra benvolguda horta esdevindrà un museu de la terra, un ”burguer” de cap de setmana. És el que passa quan s’abandona allò què ens dóna personalitat: l’horta i, per damunt de tot, la nostra llengua.
Durant els darrers dies assistim a notícies com aquestes:
.- L’acord institucional sobre el futur pla hidrològic del Xúquer, incrementa les dotacions d’aigua pels regadius de La Mancha i obri la possibilitat de noves tomes, riu amunt de Tous, cap el Vinalopó.
Són evidents els perills per l’equilibri ecològic de l’Albufera, però cal no oblidar que d’eixa aigua, mitjançant la canal Tous-Túria, beu València i altres poblacions ( per cert, molts pobles de la Ribera, sols tenen aigua de pou amb excés de nitrats).
Amb les aportacions del Xúquer, la nostra horta de València, que es rega del Túria, ha vist reforçada, fins ara, la funció prioritària de donar aigua potable a la població, i ha deixat un major romanent pel regadiu. Darrerament no plou, i ja comencen les restriccions al rec: ¿Què diran ara totes aquelles institucions de regants valencians que demanaven el transvasament de l’Ebre i no escoltaven les raons dels habitants del Delta?, ¿Escoltarem ara al Tribunal de les Aigües, a la Real Sèquia de Montcada o a la del Xúquer, dir alguna cosa més que “Calle vosté”? Cal recolzar totes les iniciatives en defensa del Xúquer i el seu cabal ecològic.
.- La conselleria de Territori, presenta la Via Parc d’accés a Montcada, per Massarrojos, Godella i Rocafort.
No és la via Parc Nord en la seua totalitat ( que seguint per Alfara, Vinalesa, Foios i Albalat arribaria a la mar ), però ja s’albira el “setge” al que es vol sotmetre el que queda d’horta Nord. Per cert, quines ganes d’utilitzar la paraula “Parc”; parc temàtic, si no canvien les coses. ¿O potser, no és sinó el que realment volen? Fa ja molt de temps, les élites econòmiques i polítiques què ens governen, i decideixen el nostre futur com a societat, han abandonat tota possibilitat de recuperació de la funció tradicional de l’horta: Abastir de productes frescs a la ciutat. ¿ No s’han assabentat que d’altres capitals internacionals, busquen pel món i compren terres de llavor, perquè es preparen per a una crisi alimentaria irremeiable?
Més autopistes, mes cinturons, més accessos, ¡ tots a la recerca del “tapó preferent”!; doncs, sense una política compensatòria de transport públic i sostenible, no hi ha remei als problemes del trànsit i mediambientals. ¿Com no anem a tindre pluja àcida, o, dit d’altra manera, “merda fina”?. Ara me ve a la memòria una obra de teatre independent dels anys 70 on un llaurador, aixada en mà, mirant el cel i cagant-se en ……, es queda petrificat per un arruixada de DDT des d’una avioneta polvoritzadora.
Com deia al començament, ens donen de seguit ¿i no sabem encara el lloc d’on vénen? Ja ho assenyalava el nostre enyorat artista alcoià, Ovidi Montllor, Garrotada! Cantarem.
Joan Crespo
“el Xirivellà”

20140414-231425.jpg

Anuncis

1 comentari

Filed under Uncategorized

One response to “NO DEIXARAN ESTACA EN PARET

  1. ricardo

    no dira res ningú, com sempre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s