Ferrer i Guardia (Toni Mollà)

ferrerguardiaEl dia 13 es va complir el 103è aniversari de l’afusellament del mestre racionalista Francesc Ferrer i Guàrdia. Crida l’atenció que un país tan “celebratiu” com el nostre hi haja passat com de puntetes. Només algun observador atent com el Pep Bargalló en va fer esment a les xarxes. M’hi apunte amb un article que vaig publicar el 1991 (!). Us el deixe per si és del vostre interès malgrat el pas del temps:

FERRER I GUÀRDIA, EN L’OBLIT

Soy inocente, viva la Escuela Moderna!” Amb aquest crit a la gola era afussellat a Montjuïc, el dia 13 d’octubre de 1909, el mestre racionalista Francesc Ferrer i Guàrdia. Càrrecs formals: instigador i organitzador de la Setmana Tràgica. Càrrec real: la seua tasca d’educació popular.

Durant l’any 1984, 75è aniversari de la Setmana Tràgica de Barcelona i també de l’Exposició Regional de València, ben pocs han parlat dels esdeveniments de Barcelona. Dels de València, potser massa i tot. Ben pocs han parlat de Ferrer, víctima mortal de la seua fe en el futur. Ferrer, una vegada més, en l’oblit.

Francesc Ferrer i Guàrdia va nàixer a Alella (el Maresme), i des de ben menut es va rebel•lar contra les idees dominants al seu entorn. Republicà primer, simpatitzant del federalisme de Pi i Margall, anticlerical, fundador de biblioteques circulants entre els obrers, maçó, coneixedor de la pedagogia de Puig Elias, Paul Robin i altres llibertaris, fou exiliat i patí un atemptat (12-6-94) a les mans de la seua esposa. A la mort de Ruiz Zorrilla (1895), trencà amb els republicans i els socialistes espanyols perquè interpretà que el seu únic objectiu era substituir els monàrquics en el poder. Començà, llavors, una estreta relació amb els anarquistes francesos i es dedicà, quasi exclusivament, a l’educació. Després d’algun temps per Europa, on conegué els principals corrents pedagògics progressistes, retornà a Barcelona i va fundar l’Escola Moderna (1901), que esdevindrà un focus d’educació popular…

http://tonimolla.cat/?p=138

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s