SOPAR-FESTA ESTELLÉS 2013 A TAVERNES BLANQUES

Estellés

Logo Agora menut

Associació cívica i cultural de Tavernes Blanques

Lletra de convid per al Sopar-Festa Estellés 2013 a Tavernes Blanques.

Benvolgudes amigues, benvolguts amics:

Un any més, i per tercera vegada al nostre poble, anem a celebrar el proper dia 27 de setembre el Sopar-Festa Estellés, aquesta vegada al Parc Escolar.

Enguany esperem que siga una festa-homenatge ben especial doncs acompleix el 20 aniversari del seu traspàs i a l’ensems 20 anys de la permanència de la seua honorable memòria entre nosaltres, els valencians que estimem el nostre petit país i el conreu de la nostra llengua i cultura… Com feu ell al llarg de la seua vida tot assumint la veu d’un poble, el seu, el nostre.

La festa Estellés començà fa quatre anys quan l’escriptor Josep Lozano plantejà que endemés de celebrar derrotes… calia adoptar actituds que ens reforcen i que ens donen cohesió en defensa d’allò que és consubstancial amb nosaltres, allò que estimem: la nostra cultura, la nostra llengua, el nostre país, i fer-ho a semblança del Burns Supper escocés, una festa homenatge que fan a Escòcia un petit país com el nostre que travessava uns temps difícils dintre de la poderosa “Corona “ anglesa per reanimar l’ànima i l’orgull del poble escocés, i així cada gener des de finals del segle XVIII, per commemorar el naixement del seu poeta nacional, Robert Burns (1759-1796). Bé a Escòcia o enllà del món on hi ha una comunitat escocesa es celebra la Burns Supper consistent en un sopar-festa popular d’homenatge en definitiva al poble escocés a través de la figura emblemàtica del seu poeta nacional.

La primera Festa Estellés es va celebrar a uns pocs pobles de la Ribera i de l’Horta l’any 2010 tot seguint la proposta de Josep Lozano, que en vore la potencialitat que podia tindre, va convocar la segona per a l’any 2011 a partir de l’experiència de la primera i ens va escriure a diversos escriptors, editorials, associacions, col·lectius tot animant-nos a participar-hi.

Des de L’Eixam Edicions i amb el suport de l’assemblea local del 15-M vam organitzar la 1º Festa Estelles a Tavernes Blanques (II convocatòria), consistent amb un sopar popular seguit d’una lectura de poemes a la Plaça de les Germanies (adjuntem l’enllaç amb el repor publicat al Tavernes Post sobre la festa)

https://tavernespost.wordpress.com/2011/09/05/el-“sopar-estelles”-a-tavernes-blanques/

i en aquella convocatòria ja déiem: Nosaltres hem començat a caminar i no tenim presa…

L’any passat, 2012, vam repetir l’experiència i el lloc, i endemés vam contar amb el patrocini del GEPV i amb la presència de Francesc Ferrer Escriva, President de la Unió Gremial, així com d’altres escriptors i persones de la cultura que soparen amb nosaltres i participaren en la lectura de poemes.

(adjuntem l’enllaç amb el repor publicat al Tavernes Post sobre la festa)

https://tavernespost.wordpress.com/2012/09/22/festa-estelles-2012-a-tavernes-blanques/

Estem ben contents i orgullosos de ser part d’una festa consolidada que el passat 2012 ja es va celebrar a 67 poblacions amb la participació democràtica ja de milers de persones : és una festa d’agermanament dels valencians siga quin siga el seu ideari, credo o condició.

Fins i tot, la Consellera d’Educació, Cultura i Esports de la GV, Mª José Català a finals del 2012 en visitar l’exposició de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dedicada a Vicent Andrés Estellés, va declarar —com ressenyà tota la premsa valenciana— que des del seu departament s’anava a impulsar en aquest 2013 l’any Estellés. Cal afegir que al seu dia, en prendre possessió del càrrec de Consellera va recitar uns versos d’un dels poemes més reconeguts de l’Estellés per la seua simbologia: “Assumiràs la veu d’un poble”

Per tot açò aquest és un any molt especial per a la cultura valenciana i des de la nostra Associació Àgora, que ha agafat la torxa del camí sembrat i es l’organitzadora de l’acte dintre del seu programa d’activitats, convida a totes les veines i veins, amigues i amics, vingueu d’on vingueu, a participar en el sopar popular i la lectura posterior de poemes.

Estem acabant de configurar el programa de la Festa Estellés 2013 a Tavernes Blanques que enguany ha de ser especialment lluïda no debades està declarat “Any Estellés” per l’Acadèmia Valenciana de La Llengua (AVL) i endemés volem seguir la recomanació de la Lletra de Convit a celebrar la IV Festa Estellés:

per tal de donar més diversitat a l’acte podríeu, en la primera part, llegir poemes foren d’altres poetes, preferiblement de poetes en la nostra llengua, i  la segona i última dedicar-la a Vicent Andrés Estellés.

La festa tindrà lloc al Parc Escolar i començarem a les 19’30 hores, amb el muntatge de taules de llibres i Cds d’autors valencians i en valencià , especialment de llibres de prosa i poesia de Vicent Andrés Estellés, o sobre ell, amb la presència d’autors convidats per a la signatura de llibres per a la qual cosa contem amb el patrocini del Gremi d’Editors del País Valencià-Unió Gremial (GEPV-UG) i contarem amb la presència del seu actual president, En Francesc Ferrer i Escrivà* que participarà en el sopar i en la lectura poètica. A partir de les 19’30 i fins a les 21’30 que començarem el sopar, amb l’equip de so del cor Lleonard Giner, farem una audició fons de poemes d’Estelles recitats o cantats per diversos artistes del nostre àmbit cultural.

També hem demanat el patrocini al nostre ajuntament del qual esperem amatents la seua resposta. L’any passat ja ho feren així diversos ajuntaments i allò més important: de diveros colors polítics. La Festa Estellés ja és una festa popular sorgida del moviment cívic de totes les valencianes i valencians que estimen el seu petit país, la seua llengua i la seua cultura… I per això mateix.

Al llarg dels propers dies anirem configurant i confirmant la presència de convidats i l’estructura de l’acte que finalitzarà amb l’actuació del Cor Lleonard Giner que està assajant un repertori especial amb cançons de l’Estellés per a eixa nit. De tot açò tindreu informació puntual i concreta al nostre periòdic digital, TAVERNES POST https://tavernespost.wordpress.com/

HEU DE PORTAR-VOS L’ENTREPÀ I LES GANES DE LLEGIR UN POEMA, TRIAT PER VOSALTRES, SI US ABELLEIX… I SOBRE TOT LA VOLUNTAT DE PARTICIPAR I GAUDIR D’AQUESTA FESTA ESTELLÉS 2013 A TAVERNES BLANQUES.

Al recinte del Parc hi haurà un servei de begudes, taules i cadires.

Anuncis

3 comentaris

Filed under CULTURA

3 responses to “SOPAR-FESTA ESTELLÉS 2013 A TAVERNES BLANQUES

  1. Retroenllaç: Ajornem la Festa Estelles atesa la increible “No autorización del citado acto” per part de l’Ajuntament. | tavernespost

  2. josep maria

    i no podríeu convocar amb anticipació? Bona festa i una abraçada absent!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s