El Metro, transport dels subalterns

Este passat divendres dia 3, milers de persones anàrem a la Plaça de la Mare de Déu acudint a la concentració que des de la Associació de Víctimes del Metro, porten fent des de fa 7 anys el dia 3 de cada mes, per a exigir responsabilitats. La diferència és, que per primera vegada des que ocorregué l’accident, la plaça i els seus accessos estàvem plens de gom a gom. El programa que Salvados dedicà a l’accident ha funcionat com un altaveu de convocatòria, i de colp i volta, l’accident de metro més greu de tota Europa cobrava importància mediàtica a Espanya… I a València. I esque, més enllà de que el programa haja estat positiu per a donar visibilitat a tot el que n’hi hagué al darrere de l’accident i la impotència dels familiars i amics de les víctimes, cal preguntar-nos com a societat, per què fins ara no havia hagut eixa resposta.

Per a mi no val la idea general -que una altra vegada ix a la llum- de que els valencians tenim una mena de defecte congènit que a més de fer-nos votar a qui no toca, ens fica una vena als ulls, o directament, ens transforma en una societat despietada i sense sentit de la moral i la ètica. La flagel·lació per altre dia. Tampoc és cert, com s’ha anat dient des de fora del País Valencià, que ací no havíem dit res, que ens havíem callat. Si fora del País Valencià no se sabia res, és perquè sincerament, el cas no despertà l’interés dels mitjans de comunicació estatals. La veritat és que en estos 7 anys, ací n’hi ha hagut investigacions periodístiques i documentals des del minut 0.

Llavors com és que, la societat valenciana tenint a l’abast tota eixa informació generada a casa nostra, sabent del cas, com és que fins que no ha vingut una televisió de Madrid a emetre un programa d’una productora de Barcelona, no ha reaccionat en massa fins ara? La resposta és la subalternitat. Subalterna és tota aquella posició en la qual el subjecte no disposa de veu, i per tant, depén de la veu d’altres per a, ja no fer-se escoltar, sinó per a fins i tot existir. I este cas ens demostra que com a valencians, no en disposem. És a dir, hem tingut gent que ha denunciat el cas, des de les pròpies víctimes, passant per periodistes, fins als activistes; però han estat cridant al desert. Perquè els valencians siguen especialment meninfots? No, perquè si així fora, què feien llavors el divendres milers de persones a la Plaça de la Mare de Déu? Simplement, la veu valenciana no existeix. Sent una societat inserida en el discurs general espanyol, se produeix la circumstància que per a este, pràcticament no existim. I per això, quan este ha parlat, la societat ha reaccionat.

I açò és molt perillós, no només perquè no s’informe de coses que passen ací, per greus que siguen, sinó que deixem en mans d’altres la potestat de definir-nos, de dir com som i per tant, de què és allò que hem de fer, o més enllà, d’existir. A este respecte, per exemple, no pense que els valencians siguem especialment meninfots, sinó que ens diuen contínuament que ho som. Eixe discurs, donada la nostra condició de subjectes sense veu i per tant dependents d’estes, produeix que la idea penetre en el nostre propi i que acabem pensant que així és. Per això som els primers a eixir correguens a dir que som un desastre de societat. Així després ocorre un accident com el del Metro, i dependents com som de la veu externa, la mobilització, l’interés, és mínim en el conjunt de la societat, perquè qui ha de parlar, no ho fa. Llavors 7 anys després, Madrid “descobreix” la història, la emet, i li fem cas, i junt a la alegria de que per fi se responga a esta injustícia, la sensació d’impotència de “per què no abans?” seguida pel “som un desastre de societat”, que ens diem nosaltres mateixos, que ens diuen des de fora.

Víctor Martínez

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s