El centenari del naixement de Woody Guthrie, Carraixet i la cançò al País Valencià: una petita història

El 14 de juliol de 1789, la presa de “La Bastilla” fa d’acta de l’inici històric de la Revolució Francesa. El 14 de juliol de 1912, 123 anys després naix a Oklahoma Woody Guthrie que a principis dels anys trenta es convertirà en pioner del que després s’ha conegut com a cançó protesta.

La Gran Depressió, després del colapse de Wall Street de finals dels anys 20 el fa emigrar a Califòrnia. La dura realitat dels treballadors, la pobresa, l’atur, la explotació humana —més o manco com ara mateix— el fan militant de l ‘IWW (Industrial Workers of the World) el sindicat nord-america més consolidat de tendència llibertària i es converteix en un cantautor social que denuncia aquesta situació.

Es llegendària la seua pobra guitarra amb un cartell a la tapa que deia : “Aquesta màquina mata els feixistes”: l’arma era la guitarra; les municions les seues cançons. 

Amb un llarg repertori d’adaptacions de temes tradicionals, blues, country i cançons pròpies, es un divulgador del Folk americà del qual mamen i li reconeixen el mestratge artistes com Pete Seeger, Bob Dylan, Joan Baez, Bruce Springsteen… La seua cançò més coneguda internacionalment potser “This land is Your land” que popularitzen al nostre entorn lingüístic el Xesco Boix amb el grup de Folk i la Trinca a finals del anys 60 i principis dels 70.

Woody Guthrie, dalt als seus inicis i a sota ja consolidat, havia canviat la guitarra però no el missatge

Rondalla de tavernes en una actuació a l’antiga l’Altruista  en 1970 ( a sobre dels músics i d’esquerra a dreta retrat de Franco, peana del Cor de Jesús sobre un quadre de les runes del “Alcazar de Toledo” i Jose Antonio)

L’any 1972 i a partir de la rondalla de Tavernes Blanques, li propose a Lleonard Giner que en feia de mestre, la creació d’un grup de folk que cante en valencià temes de la cançò popular, temes tradicionals valencians i per allò de la modernor, temes del folk song nordamericà. Prèviament jo havia parlat amb diversos xicots i xicotes la possibilitat de crear el grup en paral·lel a la rondalla amb un missatge ben simple i engrescador: calia recuperar la llengua del país i lluitar per ella.

Lleonard, que era fill d’un militant històric de la CNT del meu poble, com jo mateix, ho entengué, estàvem a la mateix ona i calia reprendre el combat de sempre per les llibertats i la dignitat perduda en més de trenta anys, aleshores, de dictadura franquista. De moment calia començar per ací: agitació cultural en déiem en aquells temps.

Una de les actuacions  —no recorde on— de Carraixet l’any 1972, amb Jose Antonio i Franco al darrera… com no!

Aixína va nàixer “Carraixet 72” el grup més veterà a hores d’ara, d’aquella “moguda valenciana i valencianista” que batejàrem com “Els amics de la cançó” de la mà de Rafa Sena. En aquells anys de foscor extrema per a poder cantar en valencià calia demanar un permís governatiu, i passar les lletres de les possibles cançons per la censura: en valencià —com les cantàvem nosaltres— i en castellà per a que ells veieren de que anava la cosa. Passàvem el llistat del repertori de l’acte i una carpeta amb totes les lletres de les cançons. Ells segellaven les que podíem cantar i taxaven les que no. Amb quin criteri? No hi havia criteri o almenys nosaltres mai ho entenguérem. De vegades et deixaven cantar una cançó en un poble i en un altre no (?). Endemés podien suspendre l’actuació a l’endemà d’aprovada, al moment de començar, o en el transcurs de la mateixa… eren l’encarnació malèfica del poder i feien el que els venia en gana: eren feixistes i la burrera era infinita.

 A l’Agrícola d’Alboraia 

Lletra de la cançò “Aquesta terra és la nostra terra” (This land is Your land ) de Woody Guthrie, amb el visat de la censura i la corresponent traducció al castellà.

Us contava aquesta petita història perquè des dels primers moments del grup, des de la nostra primera actuació pública el 27 de febrer de 1972 a l’Escola de Mestres Industrial de Castelló, portàvem al repertori la cançò llegendària del Woody Guthrie “Aquesta terra és la nostra terra” i n’estem ben ennoblits per haver introduït en directe aquesta cançó per tot arreu —on ens deixaren cantar-la— de la nostra terra, i per haver contribuït a la minsa difusió de l’obra d’un llibertari nord-americà al País Valencià ara fa ja 40 anys. La dictadura franquista era un femer; les nostres guitarres eren les sulfatadores amb les quals començàvem a flitar l’ambient contra la “polilla” i el corcó del pensament feixista, i amb les nostres cançons —com la del Woody Guthrie— portàvem la bona nova de que els temps començaven a canviar… com cantava Bob Dylan en una altra mítica cançò.

(Rafa Arnal per al Tavernes Post)

Anuncis

2 comentaris

Filed under Uncategorized

2 responses to “El centenari del naixement de Woody Guthrie, Carraixet i la cançò al País Valencià: una petita història

 1. Tinc un gran record d’aquells joves trencadors i valents/es encapçalats per Rafa i Lleonard, de les cançons, de l’ambient combatiu que es respirava en aquella època! Malgrat era xicoteta ho vaig viure amb molta intensitat.
  D’allò, ja ha passat 40 anys, “40 Anys de Carraixet” que celebrarem amb molta il•lusió el dia 10 de Novembre de 2012 al teatre Micalet de València.
  Gràcies Rafa, tens el nostre reconeixement i admiració.
  MªCarme Giner.
  Grup Carraixet.

 2. Emiliano Zapata

  Reuniu-vos en rotgle
  on estigau vagant
  I admitiu que les aigues
  han crescut al vostre voltant
  I acepteu que prompte
  estareu calats fins els ossos
  Si el vostre temps es algo
  que mereix la pena conservar
  aleshores es millor que comenceu a nadar
  o vos enfonsareu com una pedra
  Perque els temps estan canviant.

  The times they are a changing (Bob Dylan).
  .
  .
  .
  (I jo sense haver escoltat mai a Woody Guthrie… a Carraixet si, eh?)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s